Una ullada a l'obra de Ramon Casas


 

Ramon Casas i Carbó (Barcelona 1866-1932) va ser un pintor, dibuixant i cartellista català vinculat a l'impressionisme.

Dominava amb èxit el gènere del paissatge i el retrat, però va ser aquest últim el que el va consagrar com el retratista més conegut de la burgesia catalana de la seva època.

El seu nom està plenament relacionat amb el terme Modernisme i la Barcelona dels darrers anys del segle XIX i principis del XX. Juntament amb Santiago Rusiñol, és conegut com l'impulsor de la renovació de la pintura catalana moderna.

Es va formar artísticament a Barcelona amb Joan Vicens i es va perfeccionar a París,  primer en l’acadèmia del retratista Carolus Duran  i més tard en la de Henry Gervex.

Casas va viure a París entre 1881 i 1886, tot i que pasava llargues temporades a Barcelona. En la ciutat de les llums, va tenir l’oportunitat de conèixer l’impressionisme més vanguardista, però els seus interessos es van decantar, sobretot, per Manet i Degàs. Tot i que se’l relaciona directament amb aquest corrent, en la seva obra hi ha altres influències. El seu estil combinava amb gran habilitat els colors vius en entorns grisencs. 

Durant la seva vida parisenca, va trobar la inspiració en els recons de Montmartre, on s’afanava a pintar a l’aire lliure, amb una paleta sòbria, de tonalitats platejades. En aquella època, va pintar obres com Plein air i Bal du Moulin de la Galette, en les quals es noten influències de Toulouse-Lautrec, Steinlen i Forain. Aquestes obres parisines van causar una gran sensació en les exposicions que va fer, juntament amb Santiago Rusiñol, a la Sala Parés de Barcelona.

Casas va ser un dels fundadors del café Els Quatre Gats, on va conèixer el seu mecenes William Deering. També és conegut per publicar la revista d'art Els Quatre Gats, que més tard va ser substituïda per Pel & Ploma i per Forma. Mitjançant la prensa, va poder desenvolupar la seva vessant de dibuixant, que va compaginar amb el cartellisme.

Us deixo amb algunes de les seves obres més interessants:



Vista de Montmartre, 1891


Plein air, 1890-91


Ball al Moulin de la Galette, 1890-91


Càrrega de la Guàrdia Civil a Barcelona, 1902


Garrote Vil, 1894


A le Moulin de la Galette. 1892


Retrat de Madeleine de Boisguillaume, 1891


Dona despullant-se


Abans del bany, 1894


Nu femení, 1894


Dibuix per a un cartell de "Pel & Ploma", 1899


Per últim, un artístic montatge de pintures seves classificades per colors i amb música 
d'Enric Granados: