La bellesa amagada del Prado


«Mira dos veces para ver lo exacto. No mires más que una vez para ver lo bello.»

Henry F. Amiel, Diario íntimo (1821-81)



Nu a la platja de Portici -Marià Fortuny, 1874

 El museu del Prado ofereix aquest estiu una exposició temporal que reuneix al voltant de 280 obres que tenia conservades en magatzems o cedides a altres institucions.

Totes elles són de gran bellesa i refinament i un dels atractius principals de la selecció és que es tracta d'un recorregut per un llarg període de la història de l’art: des de finals del segle XIV, a Itàlia, França i Països Baixos, fins a finals del segle XIX a Espanya. Així doncs, tal com s'anuncia en el títol de la mostra: de Fra Angelico a Fortuny.

Pel meu gust, l’exposició es podria haver fet més didàctica i amb més explicacions al costat dels quadres, perquè els bocabadats visitants no tinguessin tanta feina en poder situar-se correctament per localitzar l’obra en el mini catàleg que et donen a l’entrar amb les dades bàsiques de l’exposició. Però ja se sap, no es pot tenir tot.

Tot i la feina afegida d’haver de consultar les obres en el petit fulletó (no gaire apte per curts de vista) la gran qualitat i preciosisme de les obres mereix sobradament aquest esforç i fins i tot et provoca una certa satisfacció al endevinar per tu mateix qui n’és l’autor, l’època, l’estil, etc. Diguem-ne que es tracta d’una exposició “interactiva”.

Els quadres que més m’han impactat són els de les sales IX, X i XI, amb obres de pintors flamencs com Rubens, Jan Brueghel El Vell o David Teniers i algun quadre de Velázquez, Murillo o Zurbaran i, sobretot, les sales XVI i XVII, amb quadres de Goya i Marià Fortuny. Especialment, les d’aquest últim que són una meravella.

En resum, si heu de passar per Madrid o teníeu pensat anar-hi, us recomano veure l’exposició La belleza encerrada, que hi serà fins al mes de novembre.

I si no us hi podeu desplaçar, sempre podeu fer una miradeta a l’enllaç de la pàgina web del museu. Així com l’exposició és una mica parca en detalls, els suports infomàtics i multimèdia del museu són força complets. Aquí ho teniu: