L’Escola de Londres


L'Escola de Londres" és un corrent pictòric de la segona meitat del segle XX que aglutinà una sèrie d’artistes com Francis Bacon, Frank Auerbach, Kitaj, Lucien Freud, Alex Katz, Chuck Clos i d’altres.

El pintor americà Ronald B. Kitaj és qui va donar-li el nom. Aquest artista s’havia instal·lat en la capital londinenca després de la segona guerra mundial i va quedar sorprès de la qualitat d’un grup de pintors d’aquesta ciutat que, tot i tenir bona reputació, eren del tot desconeguts pel públic. Va decidir anomenar-los “Escola de Londres”.

Tot això passava en plena efervescència dels moviments artístics avantguardistes i el que més destaca d’aquest grup és, justament, que estaven en contra de la moda abstracta i defensaven la pintura realista i la figura humana com a inspiració.

Van esdevenir un focus de resistència cap a les modes del moment i la seva radicalitat els va dur a una fama, que potser no buscaven però que els ha fet entrar en la història de l’art contemporani.

El factor comú de tots ells va ser l’ús del cos humà com a temàtica per mostrar les contradiccions del segle XX, defensant les possibilitats expressives de la pintura figurativa. Aquesta característica és interessant contextualitzar-la en el moment històric en què van viure, perquè després de les barbaritats de la guerra, l’opinió general era contrària a aquest tipus de pintura.

Francis Bacon, líder d’aquest moviment, va ser el primer artista que després del conflicte bèl·lic va tornar a pintar l’ésser humà, tot i que no el pintava sencer. Les seves obres són de cossos mutilats i de força cruesa. Bacon sempre fou figuratiu i la seva bel·ligerància a l’art abstracte va ser contundent. Per a ell, la pintura abstracte era una experiència estètica més superficial que l’obra figurativa i opinava que li treia significat. Tot i que s'ha de dir que el seu realisme és radicalment modern.

Us deixo amb algunes obres d’aquests pintors. A mi m’impressionen especialment les de Lucien Freud, que tenen per a mi una expressivitat enorme.

Francis Bacon by Lucien Freud , 1952

Portrait of Lucien Freud - Francis Bacon, 1965

Leigh & Nicola Bowery, Lucien Freud




Man-s-Head- self-portrait, Lucien Freud, 1963

Woman in a white shirt - Lucien Freud


Eli & David - Lucien Freud, 2005



Si voleu gaudir d'una interessant fusió de música i obres de Francis Bacon, cliqueu aquí:

Francis Bacon-Montserrat Caballé & Bruce Dickinson - Bohemian Rapsody