La triennal d'Art Echigo-Tsumari

La Triennal d'Art Echigo-Tsumari és un dels festivals internacionals d'art més grans del món i únic per la seva gran magnitud i concepte. Va ser creat l'any 2000 per la Front galeria d'art de Tòquio (AFG) i està dirigit per Fram Kitagawa, que properament visitarà Barcelona per a una conferència en el CIDOB, convidat per Casa Àsia.

Aquest festival se celebra cada tres any a la regió d'Echigo-Tsumari, a la prefactura japonesa de Niigata (Japó), en una àrea rural de 762 km², on l'art i la cultura es conceben com a eines revitalitzadors d'aquesta regió, fusionant-se amb la natura i interactuant amb els seus habitants. 

Actualment, l'experiència Echigo-Tsumari no es limita només al festival, sinó que inclou diversos programes de desenvolupament de la cultura i l'art des d'un concepte propi i obert al públic que el vulgui visitar, al voltant d'una organització anomenada Echigo-Tsumari Art Field. 

Entre aquests programes hi ha The forest school, que inclou tallers i actes culturals, els Kohebi, un grup de voluntaris que es dedica a la creació i al manteniment de les obres, dels camps i els locals propis i diversos programes per promoure l'artesania local, els materials tradicionals i el desenvolupament i coneixement de nous artistes, nacionals i internacionals. 

El concepte principal de la filosofia Echigo-Tsumari és el de creure que els éssers humans són part de la natura, qüestionant el model de vida modern que ha causat tanta destrucció ambiental. Una de les iniciatives que porten a terme els kohebi és, justament, l'ajuda a les poblacions properes que s'han vist afectades pels devastadors terratrèmols que hi ha hagut en la zona. 

Tot plegat una filosofia amb alt contingut zen i que sorgeix d'una societat (la japonesa) que està patint en el seu entorn, de manera extraordinària, els efectes de la tecnologia i de la seva dependència de l'energia nuclear.

Sens dubte és un lloc dels que m'agradaria visitar i una alternativa molt interessant a tenir en compte. Per a més dades de l'Echigo-Sumari Art Field i la Triennal podeu consultar aquest enllaç: 



L'Art Field