Goya, un geni que va revolucionar la pintura

 
Aquesta primavera es pot visitar al Caixa Fòrum una brillant exposició d’aquest geni de la pintura. 
La mostra és molt complerta i ofereix un recorregut per les diferents èpoques i les diverses temàtiques abordades per l’artista. Inclou peces tan destacades com La Maja vestida, El para-sol, Vol de bruixes o Encara aprenc.

El Parasol

Segons el meu criteri, el més interessant de l’exposició és l’oportunitat de veure simultàniament obres seves fetes per encàrrec, que corresponen a la seva trajectòria com a pintor de càmara i gravats i quadres de temes socials, creats lliurament i amb un marcat desig de crítica i de denúncia cap a les injustícies i desastres de què va ser testimoni.

Un gran encert d’aquesta exposició és com s’ha concebut l’itinerari, que acompanya a l’espectador per les diferents tècniques usades per aquest pintor i que van evolucionant en el temps cap a l’art modern. També queda palesa la influència i vincles que va tenir amb altres pintors com Delacroix, Millet, Monet i molts dels pintors contemporanis.

Dos de Mayo de 1808

Goya va ser pioner en les noves tendències pictòriques del segle dinou i sobretot va tenir una gran transcendència per la seva capacitat de plasmar amb gran precisió el missatge que volia transmetre en les seves obres.  Aquest genial artista era capaç de pintar la bellesa amb summa delicadesa, com en els retrats de la “Maja vestida” o la “Maja desnuda”, però també de destacar la monstruositat, la lletgesa i lo grotesc, com en les sèries de gravats com els  “Caprichos”. 

“La pintura de Goya, adelantándose a
la de su tiempo, prefigura la doble aventura
del impresionismo y expresionismo. Inventa el ojo que,
a su vez, inventa la realidad. Penetra en ella”.
(José Ángel VALENTE)

Dos factors molt importants que expliquen la seva obra tan prolífica i versàtil són els esdeveniments històrics que van ocórrer al llarg de la seva vida i la seva necessitat i capacitat per plasmar en la seva obra els fets i els sentiments que l’envoltaven. Val a dir, que al llarg de la seva vida es van desenvolupar fets històrics tan importants com la Revolució Francesa i la Guerra de la Independència. Per altra banda, Goya va estar dibuixant i pintant fins que va morir a l’edat de 82 anys, per aquest motiu la seva producció artística comprèn un període de més de 60 anys. Resulta interessant comparar la seva obra de joventut amb la de la seva vellesa.

La Maja Vestida






Vuelo de brujas


                                                                                
                                                 Sèrie "Los Caprichos"


Després de visitar l’exposició, penso que Goya va ser una persona avançada a la seva època i que la seva capacitat per expressar sentiments i idees mitjançant la imatge era excepcional. Si hagués viscut en el segle XXI, probablement hauria triomfat en el món del cinema i/o del fotoperiodisme. De fet, cercant dades sobre la seva biografia he trobat vàries referències seves relacionades amb el setè art. Goya ha influït tan per la seva visió de la realitat i les imatges de les seves creacions, com per les idees de modernitat i els temes que va abordar. 

 
Alguns dels directors de cinema que d’una manera o altra s’han vist influenciats per la seva obra són Buñuel, Saura, Fellini, Hitchcock, Orson Welles. D’aquest últim, fins i tot s’ha fet un documental, dirigit per Emilio Ruiz Barrachina, que estableix paral·lelismes entre els dos creadors. Les imatges del documental estan considerades una joia, no només per la seva bellesa sinó perquè formen part de material inèdit gravat per Welles a Espanya en plena dictadura franquista.

Us el recomano i l’exposició no us la perdeu. No sempre es poden veure obres tan importants, a prop de casa...


Autoretrat


Aún Aprendo