Museu de l'Empordà - me

Sota l'ombrel·la - Lluís Masriera
El Museu de l’Empordà conserva una de les col·leccions d’art més destacades d'aquesta comarca. La seva col·lecció conté obres des de finals del segle XIX fins al segle XX, provinents de dipòsits del Museo del Prado, de les donacions i llegats de personatges il·lustres empordanesos i dels propis autors o les seves famílies. L’exposició permanent mostra obres de pintura barroca de la mà d'Herrera i Ribera, entre altres. De pintura i escultura dels segles XIX i XX, en les que destaquen Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Casanovas, Cuixart, Ponç, Sunyer i Tàpies. També hi ha una mostra molt complerta d’art empordanès, amb quadres de Blanquet, Dalí, Reig, Vallès i Santos Torroella i de l'Escola d'Olot amb una obra de Joaquim Vayreda i paisatges d'alguns dels seus deixebles.

El que més m'ha agradat del museu és l'obra barroca, que està molt ben conservada i és de força qualitat, els retrats i esbossos de Martí Alsina i les obres del polifacètic pintor Lluís Masriera, especialment la peça Sota l'ombrel·la.

Per acabar d'arrodonir la visita, hem pogut gaudir de l'exposició itinerant Nova avantguarda, dedicada a la fotografia catalana dels anys 50 i 60, que té el seu origen en la col·lecció de la Fundació Foto Colectania. L'exposició s'articula al voltant de fotografies en blanc i negre d'autors tan destacats com Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Toni Catany i Oriol Maspons, entre altres. L'art d'aquests fotògrafs no ignorava les diferències socials i va establir una nova manera de mirar la realitat, acostant la fotografia a un nou mitjà d'expressió. És una col·lecció molt interessant i molt recomanable de visitar.